T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / KIRIKHAN - Kırıkhan Bilim ve Sanat Merkezi

Bilim ve Sanat Merkezi Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezi Yönergesinin 21. Maddesine göre şöyle tanımlanmıştır; "Bilim ve sanat merkezi, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumudur. Bilim ve sanat merkezleri Milli Eğitim Bakanlığının Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürürler. Bilim ve sanat merkezlerinin hedef kitlesi 3–6 yaş grubu okul öncesi üstün yetenekli çocuklar ile ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan üstün yetenekli öğrenciler/çocuklardır. Merkeze devam eden okul öncesi çocukları tam gün, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için ise okullarına takviye olarak yarı zamanlı eğitim verilmektedir. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri kendi akranlarıyla beraber okullarına devam ederler. Öğrenciler kendi üstün yeteneklerini fark etmeleri, ortaya çıkarmaları için okul zamanlarından arta kalan uygun görülen zaman dilimlerinde merkezde bireysel yeteneği doğrultusunda eğitim görürler. Her öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) ve Bireyselleştirilmiş Öğretim Programı (BÖP) hazırlanır. Bu nedenden bilim ve sanat merkezleri standart bir müfredat yerine bireyselleştirilmiş müfredatlar takip ederler.

Senede üç dönem halinde eğitim verebilirler. Bunlardan ikisi okulların birinci ve ikinci dönemi ile paralel olan dönemlerdir. Üçüncü dönem ise Temmuz ve Ağustos aylarında yaz kampı gibi etkinlerin düzenlendiği dönemdir.

Bilim ve sanat merkezi listelerine giremeyen öğrenciler/çocuklar "üstün yetenekli çocuk değildir" diye bir çıkarımda bulunmak yanlış olur. Bilim ve sanat merkezleri kendi kontenjanları oranında bünyesine öğrenci alabilirler. Bunun için bir sıralama yapmak zorundadırlar. Değerlendirmeler sonucu en yüksek puan alan öğrenciden başlayarak kontenjanları kadar çocuğu seçerler. Daha altta kalan çocukların da üstün yetenekli çocuklar olabilme ihtimali vardır. Unutmayın ki; hiçbir test tek başına öğrencinin durumunu belirleyici (tanılayıcı) değildir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.01.2022 - Güncelleme: 30.01.2022 01:20 - Görüntülenme: 182
  Beğen | 0  kişi beğendi